2010. június 28., hétfő

A rejtély [HUN]

Fringe - A Rejtély

A Fringe – magyarul Rejtély – című sorozat érdekes színfoltja a külföldi, és hazai médiának. A különféle csatornák hivatalosan a sci-fi, vagy a thriller műfajába sorolják, néha a horror, vagy a dráma kategóriát is ezek mellé aggatják, és tény, hogy az alkotás eme képzeletbeli négyszög meghatározhatatlan középpontú belsejében mozog. Hol ez egyik, hol a másik elem kerül túlsúlyba. Ez az oka annak, hogy míg valaki az X Aktákhoz, mások az Alkonyzónához hasonlítják, míg néhány embernek akár az egykori Twin Peaks szürrealisztikus hangulatvilága is bevillanhat néha. Azonban azzal együtt, hogy valóban magába foglalja elődje bizonyos elemeit, az új Fringe mégis komplexebb mintát mutat náluk, mind a karakterek előéletében, mind a történetvezetésben.

Ezt igyekszem szemléltetni az amerikai évadfinálé, és annak kapcsán, hogy a Fox immár megrendelte a második szezont. (No és persze Shrike kérésének eleget téve, hogy ne csak Trek legyen a blogon.) Olyanoknak íródott, akik folyamatosan nézik a sorozatot, és ismerik részleteit. Első körben a karakterek kapcsolatait, és hátterét, majd a következő posztban a történet és fantázia mélységeit boncolgatjuk. Kérek mindenkit, aki a magyar vetítést követi, illetve csupán most fogja megtekinteni az epizódokat, ne olvassa a tovább után szereplőket, ugyanis tökéletesen élményrontó spoilereket tartalmaz.

Titokzatos esetek, melyek megoldásai súrolják a tudomány ismert határait. Az ezekben nyomozó, kiemelkedő képességű FBI ügynökök, és segítőik. Láthattunk már hasonlót, és ez esetben is olyan közelről érinti szereplőink a rejtélyek megoldásának kulcsa, mint valaha az idegenek által elrabolt kislány bátyját az ufojelenségek. Minden egyes fura rezdülés, minden vékonyka szál közelebb visz minket, és hőseink a pók hálójának közepéhez, ahol a pók maga is csupán a minta egy bábja lehet. Hiába minden ellenállás, vagy elfojtás, a múlt elől nem menekülhet senki. Főként az nem, aki az istenek hatalmából szakítva befolyásolta a világ rendjét.

A Fringe az a történet, amiben kitűnik, hogy a magánéletet a valóságban lehetetlen elválasztani a munkától. Szinte az összes szereplőt sújtja ez az átok, ami egyszer-egyszer felvillanva, vagy a sorozat egésze folyamán keseríti életük. Ki könnyebben teszi ezt félre, akár a mindig precíz és tárgyilagos Peter, ki úgy érzi, apja helyett is neki kell viselnie a felelősséget, ki nehezebben, mint Olivia, aki mindenben erős, csupán érzelmei eltitkolásában nem. Szinte azonnal látszik rajta ha csak a legkisebb dolog is megzavarja lelkivilágát, annyira, hogy még a magába forduló Walter is könnyedén észreveszi ha gondja van. Külön érzéke van ennek az egy dolognak a hiteles előadásához Anna Torv színésznőnek, akit, úgy tűnik, a nézők véleményei alapján nem sokan kedvelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése