2010. június 16., szerda

Doctor Who - Ki Vagy Doki? [HUN]

Sziasztok!


Én most egy olyan sorozathoz szeretnék kedvcsinálót írni, amelyet minden sci-fi rajongónak látnia kell. Tipikus elemek benne: űrhajók, idegenek, furcsa emberek, vészhelyzetek, különös események, titkok, amelyek később kapnak értelmet, vagy maradnak a fantáziánkra bízva... Ez pedig nem más, mint a Doctor Who, azaz Ki vagy, Doki?


Ez egy angol
sorozat, melyet a BBC sugároz. Egy rejtélyes Doktor kaland
jairól szól, aki társaival együtt beutazza a teret és az időt a TARDIS névre hallgató űrhajójával.
A sorozatot eredetileg 1963-1989 között
vetítették, majd 1996-ban filmet is készítettek, 2005-ben pedig újraindították, azóta is adásban van.
Több mellékága is van, például a Torchwood vagy a The Sarah Jane Adventures.
A Doktor szerepét több színész is játszotta. A szereplőváltást a történetben regenerálódással oldották meg (új test, új személyiség, de az emlékek maradnak).


A Doktor-t sokan helytelenül írják Dr.-ként, de ez nem a titulusa, hanem a neve. Valódi nevét nem tudjuk, mindenkivel így hivatja magát nem tudjuk miért. Állneve a John Smith. Mivel több szerep
lő játsza, olyan jelzőt kapnak, mint "kilencedik", "tizedik" és így tovább. Most a tizenegyedik Doktorunk (Matt Smith) védi az univerzumot, és kedvenc bolygóját, a Földet. (Csak így megsúgom, hogy az én kedvencem a tizedik, akit David Tennant játszik.) Minél többen játszák, annál több oldalról ismerjük meg a Doktort, mindegyikben megkedvelünk valamit, ami aztán lehet hiányozni fog, de megszeretjük a következő Doktor stílusát is. Egyébként ő is egy idegen: TimeLord (Időúr). Egy Gallifrey nevű bolygóról származik, amely egy hatalmas időháborúban elpusztult. Kedvenc eszköze a szónikus csavarhúzója.




A társairól csak annyit, hogy különböző személyiségű Doktorokhoz különböző stílusú társakat adnak, akik egyébként általában lányok, és nagyon szeretnek a Doktorral utazni. Matt Smith jelenlegi filmbéli társa Amy Pond (Karen Gillan). Ha fiútársa akad, csak rövid időre (ne kelljen veszekedni vele a lányon...(lásd: Rory, aki Amy vőlegénye volt))
A történetek érdekessége, hogy a megoldást általában nem a fegyverekben találjuk (a szó szoros értelmében), hanem a találékonyságban, leleményességben, logikában, követve azt az elvet, hogy "többet ésszel, mint erővel". Minden részben meg kell küzdeni egy, vagy több a Földre éhes idegennel, akik saját érdekek miatt szereznék meg a Földet, és elnyomnák az emberiséget.
Remélem sikerült elérnem a célom, és kedvet csináltam nektek egy jó izgalmas sorozathoz. Ha nyomon szeretnétek követni a történeteket, azt megtehetitek a hivatalos angol honlapon: http://www.bbc.co.uk/doctorwho/dw vagy egy magyar rajongói oldalon: http://www.gunda.hu/drwho/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése